Japonya Deprem Uzmanından Çarpıcı Açıklamalar: ‘7 Büyüklüğünde Deprem Olabilir’

Japonya Deprem Uzmanından Çarpıcı Açıklamalar: ‘7 Büyüklüğünde Deprem Olabilir’

Japonya Deprem Uzmanından Çarpıcı Açıklamalar: ‘7 Büyüklüğünde Deprem Olabilir’
REKLAM ALANI
Yayınlama: 06.06.2024
A+
A-

Japonya Deprem Uzmanından Çarpıcı Açıklamalar: ‘7 Büyüklüğünde Deprem Olabilir’

AA-20240528-34711909-34711903-JAPON_DEPREM_UZMANI_MORIWAKIDEN_SISMIK_IZOLATORUN_YAYGINLASTIRILMASI_ONERISI

ÜNLÜ DEPREM UZMANI KIBRIS’I “TEHLİKELİ” OLARAK TANIMLADI

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye’nin 6 Şubat 2023 tarihli büyük depreminin ardından, gelecekte olası bir felaket için yeni bir uyarıda bulundu. Bu sefer Kıbrıs’ı işaret eden Moriwaki, bölgenin potansiyel olarak “tehlikeli” olarak tanımlandığını belirtti. Uzmanın bu açıklamaları, deprem riskleri konusunda dikkatle takip ediliyor.

“KIBRIS BU KONUDA ÇOK TEHLİKELİ”

Hatay, Kahramanmaraş, Elazığ ve Adıyaman’dan sonra Kıbrıs’a dikkat çeken deprem uzmanı, “Kıbrıs’ta 7 civarında (büyüklüğünde) deprem olabilir. Kıbrıs bu konuda tehlikeli bölgelerden. Bu bölgenin birinci olduğunu söyleyebilirim.” ifadelerini kullandı.

AA-20240606-34793446-34793437-JAPON_DEPREM_UZMANI_YOSHINORI_MORIWAKI_KIBRISTAKI_DEPREM_RISKINE_DIKKATI_CEKTI

YOSHİNORİ MORİWAKİ: TÜRKİYE’DE DEPREM DOMİNO TAŞI GİBİ

“Türkiye’de deprem domino taşı gibi sıra sıra gidiyor. Bingöl-Karlıova, Muş ve Bitlis ise ikinci bölge. Üçüncü bölge ise Ege tarafı. Ege tarafında çok ince ve kısa fay hatları var. Onun için fazla büyük depremler olmuyor ama sık sık oluyor. Dördüncü bölge ise Marmara Bölgesi. 1999’da Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzey kolunda Gölcük’te meydana gelen deprem Yalova’yı da etkiledi. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda kabaca 8 fay hattı bulunuyor. Marmara Bölgesi’nde fay hatlarından biri kırıldığında 6,8 büyüklüğünde, birkaçı beraber kırılırsa 7 büyüklüğünde deprem olabilir.”

“DOĞU ANADOLU FAY HATTININ İLERİSİNDE DEPREM RİSKİ VAR”

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük bir enerjiyi boşalttığını ve bu nedenle bölgede yakın zamanda büyük bir deprem beklenmediğini belirtti. Moriwaki, bu depremlerin yumuşak zemine sahip Hatay’ı da etkilediğini vurgulayarak, Kıbrıs tarafında denizde bir deprem olması halinde bölgenin zeminden kaynaklı olarak yeniden etkilenebileceğini söyledi. Doğu Anadolu Fay Hattı’nın ilerisinde de bir deprem riski olduğunu dile getiren Moriwaki, ancak bu tür olaylar için zaman vermenin mümkün olmadığını belirtti.

“2000 SONRASI BİNALAR İYİ”

“Önce zemin iyi mi kötü mü? Bunu internette de bölge olarak görebilirsiniz. Zemin iyiyse deprem hızlı gidiyor, sallantı fazla olmuyor. Yumuşak ise kötü. 1999’da İzmit’te deprem oldu, İstanbul’da fazla sıkıntı yok ama uzaklığına rağmen Avcılar’da binalar çok çöktü çünkü yumuşak zemin. İkincisi ruhsat var mı, iskan var mı? Yani izin alınan bina mı? İzin alınmamış ise ne yapıldığı belli değil. Malzemeden mi çalındı, kötü malzeme mi kullanıldı, belli değil. Üçüncü olarak da 2000 yılından önce mi sonra mı inşa edilmiş çünkü 1999’da yönetmelik değişikliği oldu. Özellikle 2000 yılından sonra yapılan binalar genel olarak iyi. Mutlaka zeminin sondajı, kontrolü yapılsın, zemin kötüyse iyileşme yapılsın denildiği için 2000’den sonraki binalar iyi diyebiliriz.”

AA-20240606-34793446-34793439-JAPON_DEPREM_UZMANI_YOSHINORI_MORIWAKI_KIBRISTAKI_DEPREM_RISKINE_DIKKATI_CEKTI

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.