Hollanda Parlamentosu’nun, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Gezi Davası hükümlüsü iş insanı Osman Kavala hakkındaki AİHM kararlarının uygulanmaması halinde, AB’nin Türkiye ile Gümrük Birliği güncellemesinin bloke edilmesi yönündeki önerge kabul etmesinin ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hollanda’ya gidiyor.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye ile Hollanda arasında 2008’den bu yana icra edilen Wittenburg Konferansı’nın 10’uncu Toplantısı kapsamında yarın Hollanda’yı ziyaret ederek, mevkidaşı Hanke Bruins Slot ile görüşecek.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Hollanda’daki görüşmelerinde ikili ilişkilerin yanı sıra Türkiye-AB ilişkileri ve bölgesel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunacağı kaydedildi.
Bakan Fidan, ziyaret çerçevesinde Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile de bir araya gelecek.
Bakan Fidan’ın, Türkiye’nin AB tam üyelik süreci, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlanması konularındaki görüş ve beklentileri aktarması öngörülüyor.
Hollanda Türk toplumunu ilgilendiren konular ve geçmiş dönemde Kuran’a yönelik saldırılar da görüşmede Bakan Fidan tarafından gündeme getirilecek. Terörle mücadele ve Türkiye’nin bu konudaki beklentileri de Hollanda tarafına aktarılacak. Görüşmede, İsrail-Filistin, Ukrayna ve Kıbrıs başta olmak üzere yakın bölgedeki gelişmeler de kapsamlı şekilde değerlendirileceği belirtildi.
No modernization of customs union with Turkey until the verdicts of the European Court of Human Rights on the immediate release of Osman Kavala and Selahattin Demirtas are implemented.
Dutch parliament just adopted my motion with @isakahraman ahead of EU Council. pic.twitter.com/1lFLjN2u1y
— Kati Piri (@KatiPiri) April 17, 2024
NE OLMUŞTU?
Hollanda Parlamentosu’nda gerçekleşen dünkü oylamada, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Gezi Davası hükümlüsü iş insanı Osman Kavala hakkındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmaması halinde, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile Gümrük Birliği güncellemesinin bloke edilmesi yönündeki önerge kabul edilmişti.
Hollandalı milletvekili Kati Piri, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasına ilişkin kararları yerine getirilene kadar Türkiye ile Gümrük Birliğinde herhangi bir güncelleme yapılmayacaktır. Hollanda parlamentosu önergemi AB Konseyi öncesinde kabul etti” açıklamasında bulundu.
WİTTENBURG KONFERANSI
İki ülke arasında, “Türkiye-Hollanda İlişkilerinin Güçlendirilmesi ve Türkiye-Hollanda Konferansı Kurulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” 2008’de imzalanmıştı.
Bu çerçevede kurulan Türkiye-Hollanda (Wittenburg) Konferansları, 2008’den bu yana iki ülke Dışişleri Bakanları başkanlığında dönüşümlü olarak Türkiye ve Hollanda’da düzenleniyor.
Konferans kapsamında bakanların görüşmelerine ilaveten, iki ülkenin ilgili bakanlık ve kurumları arasında teknik düzeyli çalışma grubu toplantıları icra ediliyor.