Dolar ve Euro ne kadar oldu? 10 Ekim 2023 döviz fiyatları

Dolar/TL tarihi zirveye yakın 27.73 seviyelerinden işlem görürken Euro/TL ise 29.30 seviyesinden alıcı buluyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan bu hafta Dünya Bankası-IMF yıllık toplantıları için Fas Marakeş’te olacaklar.

Dolar ve Euro ne kadar oldu? 10 Ekim 2023 döviz fiyatları
REKLAM ALANI
Yayınlama: 10.10.2023
A+
A-

Bugün yurtiçinde saat 10.00’da ağustos ayı sanayi üretim endeksi ile iş gücü istatistikleri açıklanacak.

Küresel piyasalarda yatırımcılar, Filistinli Hamas militan örgütünün cumartesi günü yüzlerce kişinin ölümüne yol açan beklenmedik bir saldırıda bulunmasının ardından İsrail ve Hamas arasında devam eden çatışmaları yakından izlemeye devam ediyor.

DOLAR VE EURO NE KADAR OLDU?

Dolar/TL’de günlük sınırlı değişimlerle kademeli yükseliş devam etti. 

Dolar/TL bu sabah güne 27.7300 seviyesinde başladı.

Bu verilere göre TL, dolar karşısında yılbaşından beri yüzde 32.5 değer kaybetti. Kur üzerinde kontrolün gevşediği haziran ayından bu yana TL’nin değer kaybı yüzde 25.3 seviyesinde oldu.

Euro/TL ise 29.30 seviyesinden alıcı buluyor.

EMEKLİLERE TEK SEFERLİK ÖDEME

Perşembe günü açıklanacak Merkez Bankası (TCMB) rezerv verilerine ilişkin bankacıların hesaplamaları geçen hafta net rezervlerin yatay bir seyir izlediği brüt rezervlerin ise 1 milyar dolar arasında arttığını gösteriyor.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, hükümetin toplam 61 milyar lira harcama yaparak emeklilere tek seferlik 5,000 TL ödeme yapacağını söyledi. 

İlgili değişiklik için TBMM’de yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Erdoğan 12. Kalkınma Planı’nın da birkaç hafta içinde kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

ULUSLARARASI GÖRÜŞMELER YAPILACAK 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Gaye Erkan bu hafta Dünya Bankası-IMF yıllık toplantıları için Fas Marakeş’te olacaklar.

Geçen hafta Londra’da temaslarda bulunan Şimşek’in bu haftaki sunumu 13 Ekim’de gerçekleşecek. 

Erkan’ın Fas programında Blackrock, JPMorgan, Deutsche Bank ve merkez bankası başkanlarını da içeren görüşmeler yer alıyor.

Şimşek 19 Ekim’de ise Paris’te yatırımcı toplantılarına katılacak. Ekonomi yönetimi ay sonunda Körfez Arap ülkeleri ve yıl bitmeden Asya ziyaretlerini gerçekleştirmeyi de planlıyor.

Ekonomi yönetimi bu görüşmelerde ekonomi programlarını anlatarak yıllardır süren yabancı yatırım çıkışını tersine çevirmeyi hedeflerken yabancı yatırımcıların da son dönemde Türkiye piyasalarına ilgisi artıyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye ziyareti ardından yayımladığı raporda ekonomi politikalarında seçimlerin ardından başlayan değişimin riskleri azalttığını, yatırımcı güvenini artırdığını bu değişimin ivme kazanarak devam etmesi gerektiğini belirtti.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.